Nog geen soortfoto beschikbaar
Auplopus carbonarius
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Inheems — Nederland
Auplopus carbonarius is een solitaire wespensoort met een slank, zwart lichaam. De soort bouwt nestcellen van leem in beschutte holtes. Volwassen exemplaren voeden zich met suikerhoudende plantensappen zoals nectar. De vrouwtjes jagen op spinnen voor de verzorging van hun nakomelingen.
Na de overwintering in het larvestadium verschijnen in het voorjaar de volwassen dieren. In de daaropvolgende warme periode vinden de paring en de nestbouw plaats. De vrouwtjes vullen de leemcellen met verlamde spinnen als voedselvoorraad voor de larven, waarna de larvale ontwikkeling in de cellen plaatsvindt.
De soort bezit een angel die uitsluitend wordt gebruikt voor het verlammen van prooidieren.
Auplopus carbonarius behoort tot de familie van de spinnendoders (Pompilidae). De soort bereikt een lichaamslengte van zeven tot twaalf millimeter. Het verspreidingsgebied omvat Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België.
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 26-07-2026. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.