Nog geen soortfoto beschikbaar
Clangula hyemalis
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Clangula hyemalis is herkenbaar aan het opvallende wit-donkerbruine verenkleed en de lange, spitse staartveren van het mannetje. De roep klinkt als een zacht 'au-au-aulí'. Deze watervogel wordt alleen aangetroffen bij percelen die direct aan een groot meer of de kust liggen. Als carnivoor voedt deze duikeend zich voornamelijk met dierlijk voedsel zoals kleine kreeftachtigen of mosselen, die op aanzienlijke diepte worden gevangen. De soort broedt als bodembroeder in de noordelijke toendra's en verblijft in Centraal-Europa uitsluitend als wintergast. Als langeafstandstrekker legt de vogel jaarlijks duizenden kilometers af. Verstoring van rustgebieden bij wateren dient te worden vermeden en afval in de natuur moet achterwege blijven. Omdat de soort geen planten eet, heeft deze geen invloed op de tuinflora. Bij waarnemingen is een voldoende afstand vereist om de energiereserves van de dieren in de winter te sparen. In strenge winters wijken ze vaak uit naar ijsvrije binnenwateren, waar ze in kleine groepen te zien zijn.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Clangula hyemalis is streng beschermd en mag in de rustgebieden niet worden verstoord. Omdat de soort niet in Centraal-Europa broedt, worden er geen nesten aangetroffen, maar winterconcentraties op het water dienen ruim te worden gemeden. Verwarring met andere duikeenden is vanwege de markante staartveren meestal uitgesloten.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
21.56 cm
Gewicht
814 g
Maximale levensduur
22,7 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
8, 1× per jaar
Broedduur
25 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
35 dagen
Geslachtsrijpheid
≈ 2 jaar
Voeding & gedrag
Clangula hyemalis behoort tot de familie Anatidae (eendvogels) en is de enige soort binnen het monotypische geslacht Clangula. Het verspreidingsgebied strekt zich uit over de arctische regio's, waarbij de soort in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland vooral als regelmatige wintergast aan kusten en grotere binnenmeren verschijnt. De levenswijze is sterk gebonden aan open water, waar de soort benthisch naar voedsel zoekt. De soort onderscheidt zich van andere eenden door de seizoensgebonden wisseling van het verenkleed.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 26-07-2026. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.