Nog geen soortfoto beschikbaar
Cygnus atratus
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Cygnus atratus valt op door het roetzwarte verenkleed en de contrasterende, scharlakenrode snavel. Deze vogel is een elegante zwemmer op vijvers of traagstromend water nabij parken. Het is een pure planteneter die zich voedt met diverse water- en oeverplanten. Het nest wordt bij voorkeur op de grond nabij het water gebouwd van opgehoopt organisch materiaal. Als standvogel blijft de soort het gehele jaar in het territorium. De roep is een hoog, ver dragend trompetgeluid, dat vooral tijdens de vlucht of bij het begroeten van de partner klinkt. Bij een tuin aan het water wordt de soort ondersteund door het behoud van natuurlijke, ongestoorde oeverzones. Kunstmatige voeding dient achterwege te blijven om de waterkwaliteit en de gezondheid van de dieren niet in gevaar te brengen. Tijdens de broedtijd is afstand houden noodzakelijk, aangezien de vogels het nest en de jongen fel verdedigen. Dichte oevervegetatie biedt belangrijke schuilplaatsen.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Deze vogels vallen onder de algemene natuurbescherming, waardoor nesten en legsels niet verstoord mogen worden. Bij benadering van de jongen kunnen de ouders verdedigend gedrag vertonen door krachtig met de vleugels te slaan en te sissen. Verwarring met andere inheemse vogels is vanwege het zwarte verenkleed vrijwel uitgesloten.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
45.92 cm
Gewicht
5656 g
Maximale levensduur
40 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
6, 1× per jaar
Broedduur
39 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
160 dagen
Geslachtsrijpheid
≈ 2,2 jaar
Voeding & gedrag
Cygnus atratus wordt taxonomisch ingedeeld in de orde van de eendvogels (Anseriformes) en de familie van de eendachtigen (Anatidae). De soort is oorspronkelijk afkomstig uit Australië en is in Centraal-Europa inmiddels wijdverspreid, met succesvolle broedgevallen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De soort geeft de voorkeur aan permanente binnenwateren met voldoende onderwatervegetatie als voedselbron. Van andere zwanensoorten is Cygnus atratus eenvoudig te onderscheiden door de kleur van het verenkleed en de witte handpennen die tijdens de vlucht zichtbaar zijn.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 26-07-2026. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.