Nog geen soortfoto beschikbaar
Harpalus anxius
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Inheems — Nederland
NSR v20260516 (Nederlands Soortenregister) · 100 % · 2026
Harpalus anxius is een ongeveer acht millimeter grote, zwart glanzende kever met een ovaal lichaam en fijn gestreepte dekschilden. De soort leeft op de bodem en voedt zich met kleine insecten en zaden van wilde kruiden. De larven leven in de bodem. De kever is voornamelijk in de schemering actief en verblijft overdag onder stenen of in de strooisellaag.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Activiteit van de kevers op het bodemoppervlak; ontwikkeling van de larven in de bodem; verpopping in een beschermde bodemkamer; overwintering als larve of volwassen kever in de bodem.
De kever is ongevaarlijk voor mensen.
Harpalus anxius is een soort uit de familie van de loopkevers (Carabidae) binnen de orde van de kevers (Coleoptera). Het verspreidingsgebied omvat Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en België. De soort geeft de voorkeur aan open, meestal zandige habitats en is aangepast aan een bodemgebonden levenswijze. Met een lengte van zeven tot tien millimeter behoort de soort tot de kleinere vertegenwoordigers van het geslacht.
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 25-12-2025. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.