Nog geen soortfoto beschikbaar
Iduna caligata
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Iduna caligata is een slanke, bruingrijze zangvogel met een lichtere onderzijde en een levendige, vloeiende zang. Deze vogel is een insecteneter die tijdens de zomermaanden systematisch in de vegetatie zoekt naar kleine ongewervelden. In een tuin geeft de soort de voorkeur aan dichte struikgewassen, waar voedsel beschut kan worden gezocht. Nesten worden meestal op geringe hoogte in beschermende heggen of dicht struikgewas gebouwd. Als langeafstandstrekker verblijft de vogel enkel tijdens de voortplantingsperiode in deze regio's. In februari is de soort hier nog niet aanwezig, aangezien de winter in zuidelijke gebieden wordt doorgebracht. Het behoud van inheemse struiken als schuilplaats en het vermijden van chemische insectenbestrijding ondersteunen de soort. Een natuurlijke tuin met wilde hoekjes biedt de nodige rust voor het grootbrengen van jongen. Een ondiepe waterschaal wordt gebruikt om te drinken en voor de verenverzorging. Grootschalige snoeiwerkzaamheden aan heggen dienen pas na de broedtijd plaats te vinden om potentiële nestplaatsen te behouden.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Deze vogelsoort is wettelijk beschermd; het verstoren van broedactiviteiten of het verwijderen van nesten is streng verboden. Vanwege de gelijkenis met andere kleine zangers is er een grote kans op verwarring, wat bij waarnemingen geduld vereist.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
5.94 cm
Gewicht
9.075 g
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
5, 1× per jaar
Broedduur
13,5 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
13 dagen
Iduna caligata wordt taxonomisch ingedeeld in de familie van de karekietachtigen (Acrocephalidae) binnen de orde van de zangvogels. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied ligt in Oost-Europa en Centraal-Azië, waarbij de soort in Centraal-Europa als zeldzame broedvogel of doortrekker voorkomt. De voorkeur gaat uit naar open landschappen met verspreide struiken of lage vegetatie. Een onderscheid met optisch zeer gelijkaardige soorten uit hetzelfde geslacht is het meest betrouwbaar op basis van de specifieke territoriumzang van het mannetje.
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 25-12-2025. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.