Nog geen soortfoto beschikbaar
Numenius phaeopus
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Numenius phaeopus is herkenbaar aan het grijsbruin gevlekte verenkleed, de lange, omlaag gebogen snavel en de opvallende lichte middenstreep op de donkere kruin. De roep is een kenmerkende, snelle reeks hoge, fluitende tonen. Als insecteneter voedt deze vogel zich voornamelijk met kleine ongewervelde dieren, die met de gespecialiseerde snavel uit zachte bodems worden geprikt. De soort is een bodembroeder, wat betekent dat het nest direct op de grond in ondiepe kuiltjes wordt gemaakt. Numenius phaeopus is een langeafstandstrekker die de winter doorgaans in Afrika doorbrengt. In een tuin is de vogel enkel te verwachten bij nabijgelegen uitgestrekte vochtige graslanden of kustgebieden waar tijdens de trek wordt gerust. Het vermijden van pesticiden draagt bij aan de beschikbaarheid van voedsel in de bodem. Een rustige, natuurlijke tuinrand zonder frequente verstoring biedt de nodige veiligheid voor een korte rustpauze. Omdat de soort van open terrein houdt, zijn onverharde bodemoppervlakken van waarde.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Numenius phaeopus is wettelijk streng beschermd; nesten en rustplaatsen mogen niet worden betreden of verstoord. Bij waarnemingen dient een grote afstand te worden bewaard, aangezien de vogel zeer gevoelig reageert op nadering en bij vlucht kostbare energie voor de verdere trek verliest.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
23.3 cm
Gewicht
383 g
Maximale levensduur
16,1 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
4, 1× per jaar
Broedduur
24,75 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
37,5 dagen
Geslachtsrijpheid
≈ 2 jaar
Voeding & gedrag
Taxonomisch behoort Numenius phaeopus tot de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae) binnen de orde van de steltloperachtigen. De soort is verspreid over de noordelijke breedtegraden van Eurazië en Noord-Amerika en gebruikt Centraal-Europa hoofdzakelijk als rustgebied tijdens de trek. Van de sterk gelijkende wulp (Numenius arquata) is Numenius phaeopus te onderscheiden door het kleinere formaat, de kortere snavel en de donkere koptekening met lichte kruinstreep. De levenswijze is gespecialiseerd op open moerassen, toendra's en tijdens de trek op wadden of vochtig grasland.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 26-07-2026. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.