Nog geen soortfoto beschikbaar
Otus scops
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Otus scops is een kleine uilensoort, nauwelijks groter dan een merel, met een schorskleurig verenkleed en een kenmerkende, fluitende roep die klinkt als een kort, regelmatig 'tjüüt'. De soort is herkenbaar aan de kleine oorpluimen (oprichtbare verenbundels op de kop), die bij opwinding worden opgezet. Als gespecialiseerde insecteneter jaagt deze vogel voornamelijk op grote insecten zoals sprinkhanen en kevers. Als holenbroeder geeft de soort de voorkeur aan oude fruitbomen. Als langeafstandstrekker overwintert Otus scops in Afrika en keert pas in het late voorjaar terug. Het behoud van oude bomen met natuurlijke holtes ondersteunt de soort. In warme regio's kan het ophangen van speciale nestkasten op een hoogte van drie tot vijf meter helpen. Een gifvrije tuin zorgt voor een rijk aanbod aan prooidieren. Door de uitstekende camouflage is de vogel overdag meestal alleen bij toeval zittend op een boomstam te ontdekken.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Deze soort is streng beschermd en mag tijdens het broedseizoen op de nestplaatsen op geen enkele wijze worden verstoord. Vanwege de zeldzaamheid is het behoud van elke gebruikte boomholte van groot belang voor de bescherming van de soort. Verwarring is door de unieke roep vrijwel uitgesloten.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
14.72 cm
Gewicht
92 g
Maximale levensduur
6,833 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
4, 1× per jaar
Broedduur
24,5 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
25 dagen
Geslachtsrijpheid
≈ 1 jaar
Voeding & gedrag
Otus scops behoort tot de familie van de echte uilen (Strigidae) binnen de orde van de uilen. In Centraal-Europa bereikt de soort de noordelijke verspreidingsgrens en komt voornamelijk voor in warmere gebieden. De schemer- en nachtactieve levenswijze maakt de soort tot een onopvallende bewoner van open, boomrijke cultuurlandschappen. Otus scops onderscheidt zich van andere kleine uilensoorten door het slanke postuur en de kenmerkende oorpluimen.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 25-12-2025. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.