Nog geen soortfoto beschikbaar
Prunella collaris
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Prunella collaris is herkenbaar aan de leigrijze keel met fijne zwarte stippen en een lichaamsgrootte die vergelijkbaar is met die van een huismus. Deze vogel verschijnt in de tuin meestal alleen in de winter, wanneer hij vanuit de schrale hooggebergten afdaalt naar mildere valleien. Als omnivoor voedt het dier zich tijdens de koude maanden voornamelijk met kleine zaden, terwijl in de zomer insecten en spinnen de voorkeur krijgen. De zang is melodieus en doet enigszins denken aan die van een veldleeuwerik. De broedplaatsen bevinden zich in de zomer in rotsspleten of nissen in gebouwen boven de boomgrens. Als korteafstandstrekker blijft de soort ook in de winter in de regio's in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland aanwezig. Deze zeldzame gast kan in de winter worden ondersteund door fijn strooivoer nabij de grond aan te bieden. Ook het aanleggen van steenhopen of droge muurtjes sluit aan bij de natuurlijke levenswijze in rotsachtig terrein. Omdat de dieren vaak weinig schuwheid tonen ten opzichte van mensen, zijn ze goed te observeren tijdens het foerageren.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Prunella collaris is streng beschermd onder de federale natuurbeschermingswetgeving. Het is verboden de dieren te vangen of hun broedplaatsen in de bergen te beschadigen. Verwarring met de huismus is bij nauwkeurige observatie onwaarschijnlijk vanwege de grijze keel en de roodbruine flankstrepen.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
10 cm
Gewicht
39.775 g
Maximale levensduur
7,667 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
4, 2× per jaar
Voeding & gedrag
Prunella collaris behoort tot de familie van de heggenmussen (Prunellidae) en is een karakteristieke bewoner van de alpiene zone in Europa. De soort is nauw verwant aan de heggenmus (Prunella modularis), maar onderscheidt zich door een robuustere bouw en het opvallende keelpatroon. De soort is inheems in het hooggebergte en bewoont bij voorkeur rotsachtige hellingen boven de 1500 meter. In tegenstelling tot veel andere bergvogels is de soort zeer aanpasbaar en benut in de winter graag menselijke nederzettingen als voedselbron.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 16-02-2026. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.