Nog geen soortfoto beschikbaar
Tringa nebularia
De redactionele teksten van dit profiel zijn met AI opgesteld op basis van de hieronder genoemde wetenschappelijke gegevens en bronnen en naar deze taal vertaald.
Tringa nebularia valt op door de lange, licht groenachtig glanzende poten en de krachtige, licht omhoog gebogen snavel. De vogel is ongeveer zo groot als een duif, maar oogt door de slanke hals eleganter. Vaak is de vogel eerder te horen dan te zien, door de drieledige, fluitende roep die klinkt als een helder, vloeiend gefluit. In een tuin is Tringa nebularia enkel als doortrekker waar te nemen bij een vijver of een vochtige oever. Als vleeseter voedt de vogel zich voornamelijk met insecten, kleine kreeftachtigen en kleine vissen, die in ondiep water of modder worden opgespoord. Als langeafstandstrekker brengt de vogel de winter door in het zuiden en keert in het voorjaar terug. Er wordt op de grond gebroed, bij voorkeur in moerassen of open bossen in het noorden; in tuinen wordt niet genesteld. Natuurlijke vochtige oevers aan een tuinvijver die niet te steil aflopen, bieden ondersteuning aan deze vogel. Het vermijden van pesticiden zorgt voor een rijk aanbod aan natuurlijk voedsel in de oeverzone, waardoor de tuin kan dienen als rustplaats.
Klikken markeert verbindingen · Nogmaals klikken opent de soortpagina
Netwerk wordt geladen...
Zoals alle inheemse vogelsoorten geniet Tringa nebularia algemene bescherming. Omdat de vogel hier meestal enkel rust, is het belangrijk om verstoring aan oevers te vermijden, zodat energiereserves voor de verdere vlucht behouden blijven. Verwarring met andere ruiters is mogelijk, maar de roep is een betrouwbaar herkenningskenmerk.
Lichaam
Vleugelspanwijdte
18.54 cm
Gewicht
175.5 g
Maximale levensduur
24,417 jaar
Voortplanting
Worp- / legselgrootte
4, 1× per jaar
Broedduur
24,3 dagen
Leeftijd bij uitvliegen
28 dagen
Geslachtsrijpheid
≈ 1,5 jaar
Voeding & gedrag
Tringa nebularia behoort tot de familie van de strandlopers en snippen (Scolopacidae) binnen de orde van de steltloperachtigen. De soort is verspreid over Noord-Europa en Noord-Azië en komt in Centraal-Europa vooral tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar als regelmatige gast voor. De levenswijze is nauw verbonden met wetlands en ondiepe wateroppervlakken. Van vergelijkbare soorten, zoals Tringa erythropus, onderscheidt de vogel zich door de krachtigere, licht opgewelfde snavel en de karakteristieke kleur van de poten.
•TetrapodTraits — CC BY 4.0TetrapodTraits contributors (v2.0.1).
•TraitCH — CC BY 4.0TraitCH 2.0 contributors; imported as source-preserving NaturKompass taxon evidence.
•Neff et al. (2025) — Swiss Moth Traits, DOI: 10.5281/zenodo.14506883 (CC BY)
•GBIF Backbone Taxonomy — GBIF Secretariat (2024), DOI: 10.15468/39omei (CC BY 4.0)
Alle data zijn gelicentieerd onder CC BY 4.0, CC0 of compatibel. Naamsvermelding volgens licentievoorwaarden. Volledig bronnenoverzicht →
Laatste update: 25-12-2025. Correcties kunnen via het feedbackformulier worden gemeld.